ŞEBİNKARAHİSAR SEMPOZYUMUNDA POTANSİYEL HEDEFLER BELİRLENDİ

ŞEBİNKARAHİSAR SEMPOZYUMUNDA POTANSİYEL HEDEFLER  BELİRLENDİ

ŞEBİNKARAHİSAR’IN BİR YANI GELENEKTE, BİR YANI GELECEKTE

Şebinkarahisar Sempozyumu, İstanbul’da STK ve bilim adamları ile atılmış ilk ve güçlü bir adım olarak tarihe geçti

İstanbul Boğazının incisi Sarıyer ve İstanbul’da bilimsel bir faaliyeti düzenlemek ve insanları bir araya getirerek beklentilerine cevap vermek tarih ve kültür hazinesi bir medeniyet beşiğinin gizli yönlerini ortaya çıkarmak açısından son derece etkin ve verimli bir sempozyum oldu.

Şebinkarahisar’a gönül vermiş Sivil toplum kuruluşları ile beraber genç ve dinamik iki insan, Sarıyer Belediye başkanı Şükrü Genç ve Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı ile Dünya spor camiasının marka ismi Galatasaray spor kulübü Başkanı Dursun Özbek’in katılımı ile dikkatleri üzerine çeken bir etkinlik oldu.

Sempozyuma ev sahipliği yapan ve bu etkinlik için İlk fikir Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’ten geldi. Seslerini duyurmak, doğdukları topraklarda paha biçilmez tarih ve kültür hazinesini hemşerileri ile  herkese tanıtmak, tarihî, kültürel ve Turizm potansiyelini ortaya çıkarmak, ilim ve bilim adına  birçok ilin hayata geçiremedikleri bir projeyi hep birlikte gerçekleştirerek çıtayı üst seviye çıkardılar.

HEDEFLER BELİRLENDİ

Tespit ettiğimiz ve gözlemlediğimiz Sempozyumunun ana hedefi; çevre, altyapı, ulaşım,tarım ve turizm sektörlerinin, ilçe ve bölge bazında büyüme potansiyellerinin değerlendirilmesi, geleceğe yönelik büyüme stratejilerinin belirlenmesi ve şehrin kalkınmasına katkı sağlayacak vizyon arayışlarının yalnızca yerel mecralarda değil ulusal alanda da seslendirilmesi olmuştur.

Buna örnek GS Başkanı Dursun Özbek ile Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in meseleyi sahiplenmesi olayın püf noktası olmuştur.

Şebinkarahisar sempozyumu sunulan ve tartışılan konular ile geçmiş tarihi ve kültürü ile ‘’bir yanı gelenekte, bir yanı da gelecekte’’ kimliği ile geleceğini masaya yatırdı.

Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür merkezi konferans salonunda düzenlenen Şebinkarahisar sempozyumu 2 gün tam gün süre STK, bilim, İşadamı, kültür ve düşünce adamı ile Şebinkarahisar’ın  Alt yapı ve çevre,enerji, eğitim, Turizm ve hizmetleri ile Tarım alanlarını mercek altına alarak, hayvancılık, organik tarım, balıkçılık, arıcılık, konaklama, ulaşım, inanç turizmi, kültür turizmi, maden  ile ilgili konuları masaya yatırdılar.

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, şehrin tanıtımı ve belediye hizmetleri ile ilgili slayt gösterisinden sonra yapılan projelerin bedelinin 500 milyon tl. civarında olduğunu belirterek bu yatırım Cumhuriyet kurulduğundan beri Şebinkarahisar’a yapılan en büyük yatırımlar olduğunu söyledi. Başkan Yılancı, hedeflenen yeni projelerin de hayata geçmesi ile Şebinkarahisar kalkınma anlamında büyük mesafe kat edecek, dedi.

Sempozyumun 2.gün öğleden evvel ilk Özel oturumu Moderatör Dursun Özbek başkanlığında yapıldı. "Turizm ve hizmetler" konulu özel oturumda Şebinkarahisarlı iş adamları Derneği Başkanı Altan Güneş, ŞEBDER genel sekreteri Orhan Üstündağ, Giresun Alt yapı hizmetler müdürü Tamer Uzuner, tarihçi Ünsal Çalık, Av. Hakan Özbay konuşmacı olarak katıldılar. Bu oturumda Şebinkarahisar’ın Turizm potansiyeli, tarihsel durumu, Turizmde ne yapmalıyız ve Şebinkarahisar ve il hakkı konuları hem anlatıldı, hem de tartışıldı. Bu oturumda ayrıca TKDK koordinatörü Emin Serdar Kurşun, hibe ve yatırım destekleri konusunda bilgilendirme yaparak Kılıçkaya baraj gölünde balıkçılık yapılması konusunda proje desteğinin devam ettiğini söyledi. Doğu Anadolu Tarımsal üreticiler ve besiciler birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, organik tarım ve besicilik üzerine deneyimlerini paylaşarak, tarım ve besicilik üzerine her zaman destek olmaya varım, dedi.

Öğleden sonra 2. Oturumda "Ekonomi ve Kalkınma" konulu konuları ele alındı. Ünlü çizer Mehmet Çağçağ, başkanlığında yapılan oturuma Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Şimşek, iş adamı Yasin Kısa, Jeoloji mühendisi Ali İşçan ve öğretim görevlisi Bülent Akdemir konuşmacı olarak katılarak Tarım ve hayvancılık, Arıcılık ve madencilik konuları üzerinde açıklık getirdiler.

SEMPOZYUMUN AĞIRLIK KONUSU TURİZM OLDU

Sempozyum da Şebinkarahisar’ın Turizm alanında kalkınması için sorunları ve çözüm önerilerini ele alan panelistler, genellikle inanç, kültür,sağlık ve doğa turizminin önemine değinerek, Şebinkarahisar’ın kalkınmasının yolu turizmden geçtiğini belirttiler.

Ayrıca bölgenin sahip olduğu doğal güzelliklerin turizm potansiyelinin yeterince farkında olunmadığı tartışıldı.

İlçenin mübadele turizminin gelişmesi bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Turizm Konulu panelin başkanlığını yürüten Dursun Özbek,  Bu topraklardan yurt dışına göç edenler için yapılacak lobi faaliyetleri ile önemli turizm unsurunun  göç eden mübadil nüfus olduğunu söyledi.Bunun lansmanı yapılabilir çünkü tarihi ve kültürel potansiyeli bakımından buraya yakışır. Başkan Özbek,Yunan şehirlerinin yöneticileri ile karşılıklı temaslar kurup bu mübadil nüfusu ilçeye getirtebiliriz. Şebinkarahisara turist istiyorsak potansiyel orada hazır” diye konuştu.

TURİZMDE ROTA ŞEBİNKARAHİSAR

Turizmde Rota artık Şebinkarahisar'dan geçiyor diyen Giresun Turizm alt yapı Birliği müdürü Tamer Uzuner, Durum analizi yaptı, Şebinkarahisar’da konaklama için 85 oda, 170 yatak kapasitesi bulunmaktadır.Yılda azami 50 tur otobüsü gelmektedir.

-Yaklaşık 500 kişiye hizmet verebilecek yeme-içme yeri

-Yaklaşık 300 kişiye aynı anda hizmet verebilecek alışveriş altyapısı bulunmaktadır

Destinasyonlar

-Şebinkarahisar Kalesi

-Atatürk Evi ve Müzesi

-Meryem Ana Manastırı

-İstiklal Çeşmesi

-Kurşunlu Külliyesi

-Taşhanlar

-Fatih Camii

-Avutmuş - Fahreddin Behramşah Camii

-Çatalgöl

-Tamzara – Tamzara Camii

-Licese Kilisesi

-Asarcık Kilisesi

-Göynük Kilisesi

ALT YAPI OLARAK

-Tamzara’da mevcut bulunan çeşmelerin tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmesi

-Silbehan Göletinin düzenlenerek çevresinde bir sosyal yaşam alanı oluşturulması

-Ev pansiyonculukla ilgili evini pansiyona çevirmek isteyen beş ailenin evinin buna uygun olarak düzenlenmesi

-Sahil Otobanından başlayarak Gümüşhane-Erzincan istikametinden kavuşturularak Mavi Göl ve Kuzalan da dâhil olmak üzere tam Tamzara'yı tanıtıcı yol kenarı levhalamalarının yapılması

-Tamzara’daki evlerin ve diğer tarihi dokularını tanıtıcı küçük kitabelerin yapılarak uygun yerlere monte edilmesi

-Ara Güler müzesinin tefrişatının yapılması

-Ana sokakta bulunan işletmelerin otantik restorasyonu yapılması

-Tamzara merkeze gelmeden tur otobüsleri ve gelen misafirler için uygun park alanının tespit edilerek park çizgilerinin yapılması ve tabelalandırılması

-Dokuma teşhir ve satış yerinin düzenlenmesi

-Tamzara’daki içme suyu kalitesinin ve hava kalitesinin ölçülmesi

-Tamzara cevizinin ve pekmezinin kalitesinin ölçülmesi

-Tamzara’da üretilen organik ürünlerin basit paketleme tesisinin kurulması

TANITIM VE PAZARLAMA

Türkiye'ye dokumacılar derneği ile Tamzara’da bir toplantı yapılması ve ürünün ticarileştirilmesi konusunda adım atılması

-Tamzara ürünlerinin online satışın yapılacağı web kanallarının oluşturulması (proje koordinatörü)

-Halk Eğitim Merkezi vasıtasıyla Tamzara’ya özel hediyelik ürünler yapılması

-Tur firmalarının davet edilerek Giresun-Kümbet-Tamzara-Şebinkarahisar-Mavi Göl Kuzalan Giresun Merkez rotasının tanıtımının yapılması

-Sosyal medyada komşu iller İzmir ve İstanbul şehirleri başta olmak üzere Tamzara'yı tanıtıcı kısa video filmler ve fotoğraflarla Sponsorlu reklam verilmesi

-Tamzara’da gelen turistlere Tamzara'yı anlatacak gönüllü 15 kişinin eğitilmesi ve bunlara belge verilmesi

-Tamzara’da yapılan hava ve su tahlili sonuçlarının uygun çıkması halinde sağlık turizmi yapılabilmesi adına Türkiye Sağlık Turizmi Örgütüyle ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği ile iletişime geçilerek Sağlık Bakanlığı’nın bünyesinde Tamzara’ya astım üzerine özelleşmiş en az 50 yataklı hastane yapılması konusunda bakanlığa rapor sunulması

AKTİVİTELER

Gelen ziyaretçilerin Tamzara doğasını yaşayabileceği örnek bir meyve bahçesi yapılması (Bağbozumu Festivali vs.) (Tarım)

-Tamzara destinasyondan daha geniş manada gezebilmesi için azami dört kişi taşıma kapasiteli bir elektrikli araç temini

-Tamzara’ya gelen ziyaretçilerin aktivite yapması adına;

            -Butik sabun üretimi

            -Butik çömlek yapımı

            -Butik şapka yapımı atölyelerinin kurulması

            -Küp Peyniri Tarlası oluşturulması

            -Tamzara Bıçağı atölyelerinin kurulması

            -Tamzara Dokuma atölyelerinin kurulması

            -Pekmez-Pestil atölyelerinin kurulması

-Tamzara maden suyunun Tamzara mahalle merkezine alınarak turistik amaçlı elle şişelenmesinin sağlanması

-Tamzara akıl suyunun turistik amaçlı şişelenmesinin sağlanması

Yeni sezonda hedef 1.250 otobüs olduğunu belirten Tamer Uzuner, geçen sezon 650 geldiğini Turizm seyahat firmaları ile görüşmelerin sürdüğünü söyleyerek, ‘’Giresun Turizminin kalkınması Şebinkarahisar’dan geçer’ ’dedi

TEŞEKKÜR

Sempozyum hazırlık komitesi Başkanı ŞEBDER Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yücel, hazırlık komitesinde bulunan Şebinkarahisar Vakfı Başkanı Avni İşçan, Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Şimşek, Şebinkarahisarlı sanayici ve iş adamları Derneği Başkanı Altan Güneş ile Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ,sempozyum sonunda teşekkür konuşması yaparak durum değerlendirmesi yaptılar.Programa Giresun Federasyon Başkanı Mehmet Kuğu katılarak, sempozyumun çok faydalı geçtiğini belirterek,emeği geçenlere teşekkür etti.

Oktay Sevinç ve Nesli tarafından oturum arasında verilen mini konserden sonra, Sempozyum sürprizi yöresel kıyafetler eşliğinde folklor ekibinin gösterisi oldu, daha sonra etkinliğin anısına toplu hatıra fotoğrafı çekildi

 

BÜTÜN FOTOĞRAFLARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN



Etiketler : ŞEBİNKARAHİSAR SEMPOZYUMUNDA POTANSİYEL HEDEFLER BELİRLENDİ

Kmk Bilişim
©2017 Sadi Toygar/Haber merkezi Tüm Hakları Saklıdır.
KMK Altyapısıyla oluşturulmuştur.