ŞEBİNKARAHİSAR ARTIK İL OLMALI

ŞEBİNKARAHİSAR ARTIK İL OLMALI

Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yiğit Şakar’ın  Şebinmedya haber sitesine 2010 yılında yazdığı yazı

"2008 yılının, ağustos ayında yapılan çevre konulu sempozyuma katılmak için Giresun'a gitmiştim. Sunumlar arasında yapılan sohbetler sırasında biri; "içinizde Giresunlu olan var m?" dedi.

Ben, gayri ihtiyari ,"Giresunluyum," dedim. "Neresinden?" diye sorunca, gururla "Şebinkarahisarlıyım" dedim. Adam, yüzünü ekşitip; "Şebinkarahisar, Giresun sayılmaz," dedi.

Bu tavır, ilk anda beni çok üzdü. Sonra; " Haklısınız, ben de öyle düşünüyorum, ben, Şebinkarahisarlıyım," dedim. "Nerelisiniz?" sorusunu yanıtlarken her zaman bir açıklama yapmak lüzumunu hissediyorum. Giresun'a bağlı ama Karadeniz özelliklerini taşımıyor, önceden ildi.

Aslında; insanı, iklimi, mahsulü; ben iç Anadolu'yum diyor, diyorum.Zaten sen, Karadenizliye hiç benzemiyorsun, karşılığını? alıyorum.

Neden artık il değil sorusunun yanıtını da henüz öğrenemedim."

 Sayın Seher Keçe Türker yazısında ne güzel ifade etmiş, nereli olduğu sorulduğunda yaşadığı sıkıntıyı. Nereli olduğu her sorulduğunda bu açıklamaları yapma ihtiyacı hissetmeyen bir Şebinkarahisarlı yoktur sanırım. Ben de aynı durumla hep karşılaşıyorum.

Galiba bunun altında yatan sebep, Şebinkarahisar ile Giresun arasında bulunan Giresun Dağlarının ulaşımış, kültürel alışverişi ve iletişimi güçleştirmesidir. Fiziki ve doğal özelliklerinin farklı olması kültürel özelliklerin de farklı olması sonucunu doğurmuştur. Mesela, dil bilimci değilim ama gördüğüm kadarıyla dil özellikleri bakımından Giresun ağzı ile Şebinkarahisar ağzı farklıdır. Şebinkarahisar halk oyunları ile Giresun halk oyunları farklıdır.

Yemek kültürü, gelenek ve görenekler de oldukça farklıdır. Bu farklılıklar bir Şebinkarahisarlının kendini Giresun'a ait hissetmesini de engellemektedir. Suçu sadece fiziki şartların elverişsizliğine, iletişim kopukluğuna atmak pek doğru olmayabilir.

Bir Şebinkarahisarlının "Ben Giresunluyum" diyememesinin altında yatan sebeplerden biri de 1933 yılında vilayetlik hakkının elinden geri alınmasıdır.

Köklü bir tarihi, siyasi ve kültürel altyapısı olan bir şehrin kazanılmış hakkı olan vilayetliğinin elinden alınması, Şebinkarahisar'da yaşasın yaşamasın, orada doğsun doğmasın tüm Şebinkarahisarlıların onurlarını kırmıştır ve bu onları derinden etkilemektedir.

Çünkü Şebinkarahisar halkının en önemli özelliklerinden biri de kimsenin hakkına tecavüz etmemek, ama kazanmış oldukları haklarını da kimseye yedirmemektir. Bu nedenle yetmiş yedi sene önce kaybettikleri haklarını almak için sivil toplum örgütleri, aydınları, sanatçıları ve tüm halkıyla bir mücadele vermektedir. Galiba tarihte Şebinkarahisar kadar kazanılmış hakkı olduğu halde il olma mücadelesi veren başka bir şehir de yoktur.

MHP Giresun milletvekili Sayın Murat ÖZKAN, Şebinkarahisar'ın il olması için yüce TBMM'ne bir kanun teklifi vermiştir. Öncelikle kendisini ve tüm vekil arkadaşlarını kutluyorum.

Şebinkarahisar'ın il olma mücadelesi yalan hikayesine dönmüş durumdadır.

Bunda siyasilerimizin de önemli rolü olduğunu düşünüyorum.

Ben yaşım itibariyle 1980 sonrası dönemi hatırlıyorum. ANAP rüzgarlarının estiği yıllarda her seçim dönemi Giresun milletvekili adayları gelir, kazanırlarsa Şebinkarahisar'ı tekrar il yapacaklarını vaat ederlerdi. Şebinkarahisar halkının hem Şebinkarahisar'da hem İstanbul gibi büyükşehirlerdeki oylarıyla ANAP seçimleri kazanır, iktidara gelir, milletvekilleri de Ankara'ya giderdi ama sonuç yok! Gene il olma umudu başka seçime kalırdı Sonraki hükümetlerde de hep bu yaşandı.

En son 57. Hükümet döneminde sayın Rahşan Ecevit'in çabalarıyla böyle bir girişim oldu fakat başarısız kaldı.

Sonra AKP hükümeti başa geldi, üstelik Şebinkarahisarlı bir milletvekili olan Sayın Ünal Kaçır da bu partiden milletvekili olarak Ankara'ya gitti, hatta Alucralı olan Sayın Nurettin Canikli de AKP de üst yönetimde yer almaktadır. Ama ne hikmetse iktidara geleli 8 yıl olmasına rağmen, AKP hükümetinin Şebinkarahisar'ın il olması için en ufak bir hassasiyet gösterdiğini görmedik.

Tüm bunlara rağmen Şebinkarahisar Belediyesi de artık AKP'nin elinde. Hem genel hem yerel seçimlerde Şebinkarahisar'da ve diğer büyük şehirlerde AKP yi destekleyerek onları iktidara getiren hemşerilerimize AKP'nin de bir borcu olduğunu düşünüyorum.

Bu nedenle Mecliste bulunan başta AKP milletvekilleri ve diğer partilerin milletvekilleri MHP Giresun milletvekili Sayın Murat Özkan'ın vermiş olduğu bu kanun teklifine destek vermeli ve Şebinkarahisar artık il olmalıdır.

Bu çaba da boşa çıkarsa, benim Şebinkarahisarlılara teklifim, bu işe destek vermeyen tüm partileri boykot etmektir.

Şebinkarahisar'ın il olması tarihten gelen bir haktır, Şebinkarahisarlılar hakkına sahip çıkacaktır.

 Yrd. Doç. Dr. Ayşe YİĞİT ŞAKAR

04.04.2010



Etiketler : ŞEBİNKARAHİSAR ARTIK İL OLMALI

Kmk Bilişim
©2017 Sadi Toygar/Haber merkezi Tüm Hakları Saklıdır.
KMK Altyapısıyla oluşturulmuştur.